martes, 7 de marzo de 2017

Alumnes amb altes capacitats. Són alumnes amb necessitats educatives especials?

Els alumnes amb altes capacitats representen un repte tant pels seus pares, com per als centres educatius. L'atenció a la diversitat és un dels objectius de la llei educativa i un principi bàsic per la formació de qualitat. Però aquesta atenció a la diversitat s'asocia quasi sempre a l'atenció dels alumnes amb problemes relacionats amb els defectes (Fernandez Rosado, 2010).

Fernandez Rosado (2010) argumenta que tots comprenem la importancia i la necessitats de normalitzar i integrar als alumnes amb necessitats educatives especials (NEE) si la seva diversitat els impedeix aprendre al mateix ritme que altres alumnes o necessiten de recursos especials, però la qüestió és: què hem de fer amb els alumnes que destaquen per tenir més capacitat o tenen talens específics?

Podríem pensar que no hem de fer res, que la seva capacitat ja és garantia d'èxit i que són models d'estudiants, però no és així, molts d'aquests alumnes suspenen assignatures, repeteixen curs, tenen un mal comportament a l'aula, entre altres. Així que, hauríem d'oferir una atenció responsable  a aquell alumne amb alta capacitat de la mateixa manera que ho fariem  amb un alumne amb Sindrome de Down, un alumne amb DEA, o qualsevol altre (Fernandez Rosado, 2010).

Finalment, aquests són alguns dels instruments que disposem els docents per desenvolupar al màxim les capacitats d'aquests alumnes:

  • Adaptacions curriculars d'ampliació i/o enriquiment.
  • Aceleració de curs o de matèries.
  • Programes d'enriquiment.
  • Agrupaments per capacitats.
  • Programes de mentors.


FERNÁNDEZ ROSADO, M. (2010). Niños superdotados. La alta capacidad como asignatura pendiente.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

La història de na Montse.

Avui vos present a na Montse, la meva tia.  Na Montse té 48 anys, té paràlisi cerebral severa profunda d'un 97'5%. Si voleu conèixe...