D’aquesta manera, coincidint amb les autores Jara & Mendoza (2011) el joc permet i facilita un harmoniós creixement de la intel·ligència, de l’afectivitat, de la creativitat i de la sociabilitat. Els jocs cooperatius són propostes que cerquen disminuir les manifestacions d’agresivitat en els jocs promovent actituds de sensibilitació, cooperació, comunicació, respecte i solidaritat. Així, d’acord amb les autores sobre els beneficis del joc cooperatiu, propos fet tallers interaula, en els quals el joc cooperatiu serà l’element clau, ‘’Jugar és un mitjà ideal per un aprenentatge social positiu perquè és natural, actiu i molt motivador per la major parts dels nins/es’’. Per tant, podem dir que l’acció de jugar és un bon entrament per les habilitat socials i no només un element lúdic.
Al 1995, Gervilla Castillo defineix taller com un aula específica dedicada a unes activitats concretes, on els alumnes es dirigueixen, periòdicament o no, alternant-se amb la resta de grups.
Els taller són una oportunitat d’assistir i interactuar en una situació dinàmica amb la finalitat de permetre a cada infant exercir, adaptar, desenvolupar el conjunt de les seves capacitats, i potenciar el treball cooperatiu. Aquests poden ser del mateix nivell o intenivell, fixos o rotatius.
Aquest tallers es realitzaran tots els divendres durant 6 setmanes del tercer trimestre. Els objectius són els següents:
- Millorar les relacions interpersonals a travès d’un millor contacte entre iguals.
- Desenvolupar la sociabilitat. Inculcar el respecte als altres, la tolerància, la cooperació i solidaridad, a través d’actituds no agressives i intentar la resolució de conflictes mitjançant el diàleg.
- Respectar la integritat del nin, els seus interessos i el seu ritme d’aprenentatge.
- Aprofitar, conèixer i utilitzar els objectes elaborats als tallers.
Constan de 6 tallers: taller de trivial, taller de la oca, taller de dibuix, taller de disfresses, taller de titelles i taller de supermercat. Es realitzaran de manera rotativa durant una sessió setmanal (divendres de 12:30 a 13:30), de manera que cada setmana passi un grup diferent per cada taller.
Es formaran 6 grups heterogenis, barrejant alumnes de les dues aules, d’uns 7 o 8 alumnes per grup aproximadament. La cooperació entre ells, és un aspecte que es potenciarà durant la realització de les diverses activitats. A més, cada alumne tendrà una cartilla amb el seu nom, el seu grup corresponent i els noms dels tallers. Cada taller té un gomet identificatiu i cada vegada que passin per un d’aquest se’ls posarà el gomet corresponent. D’aquesta manera durem un control perquè no es repeteixin i passin per tots els tallers.
El material d'aquests taller, quasi tot és d'elaboració propia (taulers de la oca i el trivial, titelles, etc), i altre es aprofitat de les aules.
Com a conclusió, a dia d'avui ja s'han acabat els tallers i puc afirmar que s'han complert tots els objectius plantejats.
Referències bibliogràfiques:
GERVILLA CASTILLO, A. (1995).: “Metodología en la educación infantil ( 3-6 años)”.
En Lebrero Baena, Ma P.: Especialización del profesorado de educación infantil (0-6
años). Módulo 3-1. Madrid, U.N.E.D.-M.E.C.
Jara, J. O., & Mendoza, M. Q. (2013). PROGRAMA DE JUEGOS COOPERATIVOS PARA MEJORAR EL DESARROLLO SOCIAL DE LOS NIÑOS DE 4 AÑOS DEL JN 207 “ALFREDO PINILLOS GOICOCHEA” DE LA CIUDAD DE TRUJILLO, EN EL AÑO 2011.
No hay comentarios:
Publicar un comentario