https://docs.google.com/document/d/1-8ssBprUHu05JMTx50rbsa7fdYxFeGV6FbdFI84L4uA/edit?usp=sharing
Personalment m'agrada treballar amb rúbriques, ja que possibilita una avaluació objectiva, justa i imparcial de les tasques que fan els alumnes mitjançant una escala que medeix les habilitats y el seu acompliment. A més contribueixen de forma significativa en la millora del rendiment dels alumnes.
Segons Marcus (1995) i Andrade (2005) les rúbriques són atractives pels estudiants i docents per moltes raons:
- Són eines poderoses tant per l'ensenyança com per la valoració. Podem millorar el rendiments dels alumnes, fent que les expectatives dels docents siguin clares i mostrant als alumnes com poden assolir-les.
- Ajuden als alumnes a ser jutges més reflexius sobre la qualitat del seu aprenentatge, així com sobre el treball d'altres. Quan s'utilitzen rúbriques com a guia d'autoavaluació o coavaluació, els alumnes es tornen cada vegada més capaços de detectar i resoldre problemes tan en els seus treballs com en els dels seus companys. A més, les pràctiques de coavaluació i autoavaluació aumenten el sentit de responsabilidad pel propi treball.
- Permeten reduir el temps que els docents passen avaluant els treballs dels alumnes. Ja que quan una feina ha estat avaluada pels companys i per l'alumne mateix, poc queda per dir.
- Els docents les valoren perquè la seva naturalesa ''d'acordió'' els permet adequar-les a classes heterogènies.
Referències:
Marcus, J. (1995) Data on the Impact of Alternative As-
sessment on Students. Manuscrito no publicado. The
Education Cooperative, Wellesley, MA.
Andrade, H., & Atorresi, A. (2010). Comprendiendo las rúbricas. Enunciación, 15(1), 159.
Andrade, H., & Atorresi, A. (2010). Comprendiendo las rúbricas. Enunciación, 15(1), 159.
No hay comentarios:
Publicar un comentario